W kalendarzu maj a to oznacza, że trwa właśnie sezon na szparagi.
Warto więc go wykorzystać, bo już za kilka tygodni po świeżych szparagach
zostanie jedynie wspomnienie. Gotowane, zapiekane, grillowane… Propozycji dań
wiosennych z tym sezonowym przysmakiem jest wbrew pozorom bardzo dużo. Szparagi
to podobno jedno z najdłużej uprawianych na świecie warzyw. Są delikatne, bardzo
smaczne i bogate we wszelkie składniki odżywcze (sód, potas, magnez, wapń czy
żelazo).
Pęczek
zielonych lub białych szparagów
4 łyżki
oliwy
5 dag szynki
parmeńskiej
0,5 szklanki
startego parmezanu
pieprz
Jeśli mamy
białe szparagi, to należy je obrać, jeśli zielone, wystarczy umyć i odciąć
końcówki. Zawijać szparagi w ruloniki z szynki parmeńskiej. W naczyniu
żaroodpornym lub blasze, wcześniej natłuszczonych oliwą, ułożyć ruloniki, polać
oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posypać parmezanem. Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 20 minut. Nie przykrywać. Wyjąć, gdy
szparagi będą miękkie a szynka rumiana i chrupiąca.
Uwielbiam tak podane szparagi. Już nie mogę się doczekać maja.
OdpowiedzUsuń