piątek, 27 lutego 2015

Muffiny mirtowe

Wytrawne babeczki, które idealnie sprawdzają się na śniadanie (testowane), jak i na kolację czy przekąskę w pracy. Przepis wzięłam od Mariny Colonny, która jest jedyną na świecie producentką oliwy mirtowej, a owoce mirty pochodzą wprost z jej ogródka. W swoim przepisie użyłam mąki kasztanowej, która nadaje pewnej słodyczy, ale też i ciemnego koloru, ale mąka pszenna jak najbardziej się sprawdzi.





250 g mąki pszennej lub kasztanowej
150 g ricotty

4 średniej wielkości kiełbaski
1 cebula
100 ml mleka
100 greckiego jogurtu
2 łyżki oliwy mirtowej
2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia
oliwa 
sól i pieprz









 




 





Pokroić cebulę i kiełbaski w drobną kostkę. Zeszklić cebulė na oliwie, następnie dodać kiełbaski. Chwilę wszystko razem podsmażyć. 






W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, ricottę, sól i pieprz. Dodać cebulę z kiełbaskami. W drugiej misce wymieszać produkty płynne: jajka, mleko i jogurt oraz oliwę. Wszystko połączyć ze sobą.

 

Wypełnić foremki na muffinki ciastem w 2/3 wysokości. Piec 35 minut w temp. 180 s. C































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz