czwartek, 5 lutego 2015

Krem orzechowo-czekoladowy z oliwą pomarańczową




Kto wymyślił Nutellę? Oczywiście Włosi, a dokładnie Michele Ferrero, przed pięćdziesięcioma laty. Dziś krem orzechowo-czekoladowy podbija cały świat, jak informuje firma Ferrero International, dostępny jest w 100 państwach.


Mój domowy krem orzechowo-czekoladowy z dodatkiem pomarańczowej oliwy jest aromatyczny i szybko znika. Świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.Dostarcza wielu witamin i minerałów.

W efektownym słoiku świetnie nadaje się na prezent.


Do wykonania kremu potrzeba zaledwie pięciu składników.


200 g orzechów laskowych
100 ml mleka
60 g kakao
60 g cukru trzcinowego lub miodu



Orzechy podpiec w piekarniku 15 minut w temp. 200 st.C., aby pozbyć się gorzkich łusek. Niestety,  oczyszczanie orzechów to dość pracochłonna czynność. Wystudzone orzechy zmiksować w blenderze na drobną miazgę, dodać stopniowo mleko, cukier, kakao i oliwę. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz