Wyprawa
na Nowy Targ (nowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy) okazała się wspaniałą
okazją do tego, aby kupić żywność wprost od producentów, świeżą, dobrą, wysokiej
jakości i po konkurencyjnej cenie. W każdą sobotę Nowy Teatr przy ul.
Madalińskiego na warszawskim Mokotowie zmienia się nie tylko w barwne
targowisko, ale także w miejsce, gdzie można napić się dobrej kawy z kardamonem
lub herbaty masala, spróbować owocowych i warzywnych smoothiesów (np. ze szpinakiem
czy natką pietruszki), zjeść brownie, bezglutenowe muffiny, tartę z ricottą i
granatem lub torcik bezowy. Atrakcji pewnie będzie przybywać, wszak to dopiero
początki, organizatorzy mają dużo zapału i pomysłów.
Z NowegoTargu wróciłam z pysznym chlebem z żurawiną, miodem lipowym i pachnącymi wędlinami
ze stoiska firmowego Wsi Polskiej. Delikatnie wędzona w niskiej temperaturze polędwica kusiła zapachem. I
tak powstała polsko-włoska sałata.
Składniki:
polędwiczka
wieprzowa wędzona, w dobrym gatunku, pokrojona w
cienkie plastry
garść
rukoli
garść
pomidorków koktajlowych
oliwa
extra verigin
ocet
balsamiczny
Na
talerzu rozłożyć rukolę i pomidorki przekrojone na pół. Na sałacie położyć
cienko pokrojoną polędwicę. Spryskać wszystko oliwą i octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz