niedziela, 8 kwietnia 2018

Sałata z polędwicą

Wyprawa na Nowy Targ (nowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy) okazała się wspaniałą okazją do tego, aby kupić żywność wprost od producentów, świeżą, dobrą, wysokiej jakości i po konkurencyjnej cenie. W każdą sobotę Nowy Teatr przy ul. Madalińskiego na warszawskim Mokotowie zmienia się nie tylko w barwne targowisko, ale także w miejsce, gdzie można napić się dobrej kawy z kardamonem lub herbaty masala, spróbować owocowych i warzywnych smoothiesów (np. ze szpinakiem czy natką pietruszki), zjeść brownie, bezglutenowe muffiny, tartę z ricottą i granatem lub torcik bezowy. Atrakcji pewnie będzie przybywać, wszak to dopiero początki, organizatorzy mają dużo zapału i pomysłów.

Z NowegoTargu wróciłam z pysznym chlebem z żurawiną, miodem lipowym i pachnącymi wędlinami ze stoiska firmowego Wsi Polskiej. Delikatnie wędzona w niskiej temperaturze polędwica kusiła zapachem. I tak powstała polsko-włoska sałata.

Składniki:
polędwiczka wieprzowa wędzona, w dobrym gatunku, pokrojona w cienkie plastry
garść rukoli
garść pomidorków koktajlowych
oliwa extra verigin
ocet balsamiczny

Na talerzu rozłożyć rukolę i pomidorki przekrojone na pół. Na sałacie położyć cienko pokrojoną polędwicę. Spryskać wszystko oliwą i octem balsamicznym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz