środa, 6 marca 2013

Świąteczny kurczak

Zwykły niezwykły pieczony kurczak. Bardzo aromatyczny. Funkcję nadzienia pełnią mandarynki. Aby uzyskać najlepszy smak, należy kupić kurczaka hodowanego w naturalnych warunkach.

Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z książki „Przepisy z mojego ogrodu” autorstwa Anny Applebaum-Sikorskiej i Danielle Crittenden.







1 kurczak o wadze ok. 1,5 do 2 kg

3 łyżki oliwy pomarańczowej Colonna

2-3 mandarynki

1 szklanka soku pomarańczowego

½ łyżeczki rozmaryn (jeżeli mamy świeży to 1 łyżka)

cebula

sól



Umyć i osuszyć kurczaka. Natrzeć skórę solą i pieprzem, nasmarować oliwą pomarańczową, a do środka włożyć umyte, całe, nieobrane mandarynki. Wstawić kurczaka w brytfance do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 st. C przez 1,5 godz. Od czasu do czasu podlewać go sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.







Po upieczeniu kurczaka zlać sos i podgrzewać na ogniu. Dodać sok pomarańczowy, rozmaryn i posiekaną cebulę i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż do zredukowania sosu.

Wyjąć mandarynki, pokroić kurczaka na porcje. Sos podawać w osobnej miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz