Zwykły niezwykły pieczony kurczak. Bardzo aromatyczny. Funkcję
nadzienia pełnią mandarynki. Aby uzyskać najlepszy smak, należy kupić kurczaka
hodowanego w naturalnych warunkach.
Przepis, nieco
zmodyfikowany, pochodzi z książki „Przepisy z mojego ogrodu” autorstwa Anny
Applebaum-Sikorskiej i Danielle Crittenden.
1 kurczak o
wadze ok. 1,5 do 2 kg
3 łyżki oliwy pomarańczowej Colonna
2-3
mandarynki
1 szklanka
soku pomarańczowego
½ łyżeczki
rozmaryn (jeżeli mamy świeży to 1 łyżka)
cebula
sól
Umyć i osuszyć kurczaka. Natrzeć skórę solą i pieprzem, nasmarować
oliwą pomarańczową, a do środka włożyć umyte, całe, nieobrane mandarynki.
Wstawić kurczaka w brytfance do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 st. C
przez 1,5 godz. Od czasu do czasu podlewać go sosem, który wytworzy się podczas
pieczenia.
Po upieczeniu
kurczaka zlać sos i podgrzewać na ogniu. Dodać sok pomarańczowy, rozmaryn i
posiekaną cebulę i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż
do zredukowania sosu.
Wyjąć
mandarynki, pokroić kurczaka na porcje. Sos podawać w osobnej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz