poniedziałek, 16 listopada 2015

Pierogi z bryndzą

Bryndza to słony ser o mocnym, ostrym smaku i zapachu. Ma konsystencję pasty. Wytwarzana jest z mleka owczego lub owczego i krowiego.  Znawcy twierdzą, że podhalańska bryndza najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Ale spróbujcie jej w pierogach. Pyszota!
 







Na ciasto:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej
3 łyżki oliwy
szklanka gorącej wody
sól do smaku

Na farsz:
400 g bryndzy
dwa średnie ziemniaki
dwie średnie cebule
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Oliwa mirtowa do polania
 



Ziemniaki ugotować, rozgnieść na miękką masę. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Wymieszać z ziemniakami i bryndzą. Szczypiorek posiekać i dodać do masy. Całość przyprawić.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Całość zalać gorącą wodą, dodać oliwę. Mieszać łyżką aż do momentu, kiedy ciasto będzie chłodniejsze. Ugnieść na elastyczną masę.




Rozwałkować cienko, wycinać krążki o średnicy ok. 10 cm.


Na każdy krążek układać farsz. Skleić boki ciasta, formując półksiężyce.



 Gotować we wrzącej osolonej wodzie aż do czasu wypłynięcia.

Podawać polane oliwą mirtową


Można też podać z podsmażoną cebulką. 



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz