wtorek, 29 września 2015

Placki z jabłkami z oliwą kardamonową

Jesienny deser (lub szybki obiad) w nowej, aromatycznej odsłonie. Cynamon i jabłka stanowią duet idealny, ale kardamon z jabłkami to zestawienie finezyjne, niebanalne.

 






4 jabłka
2 jaja
1,5 szklanki mąki
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru lub ksylitolu
5 łyżek oliwy kardamonowej
oliwa do smażenia




Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Do miski wsypać mąkę, dodać jaja, serek, mleko, cukier/ksylitol i oliwę kardamonową. Wszystko razem wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzać oliwę, plasterki jabłek zanurzyć w cieście i smażyć na złoto. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz