niedziela, 17 maja 2015

Frittata szparagowa



Na dobry początek dnia – frittata. Takie śniadanie dostarczy energii do nauki lub pracy, albo na aktywny weekend. 

Szparagi i jajka do duet, który zawsze się sprawdza. Ale można dobrać im wyjątkowe towarzystwo.

 






pęczek szparagów (białych lub zielonych)
4-5 plastrów szynki parmeńskiej (wersja dla mięsożerców)
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki tartego sera (np. parmezan)
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz
oliwa
oliwa truflowa


Szparagi obrać z twardych włókien. Gotować do miękkości z łyżeczką cukru i łyżeczką soli. Wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wszystko razem wymieszać. Niewysokie naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć szparagi i pokrojoną w paski szynkę. Zalać wszystko masą jajeczną.

Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 st.C., aż cała masa się zetnie.

Frittata smakuje przepysznie skropiona oliwą truflową.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz