czwartek, 11 września 2014

Placek drożdżowy ze śliwkami i kardamonową kruszonką


Sezon na śliwki w pełni, trzeba więc to wykorzystać. Ciasta, ciasteczka, dżemy i powidła, sosy i oczywiście śliwowica.  Można zaszaleć.

Oto przepis na nieoczywiste puszyste ciasto drożdżowe, w którym śliwki otulone zostały aromatyczną kruszonką. Oczywiście z oliwą! Z takim towarzyszem każde ciasto się uda.


0,5 kg mąki

szklanka mleka
filiżanka oliwy
3/4 szklanki cukru
5 żółtek i
1 cało jajo
opakowanie drożdży instant
łyżeczka soli





ok. 1 kg śliwek
2 łyżki cukru

cynamon

Kruszonka:
0,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru

4 łyżki oliwy kardamonowej

Przesiać mąkę, podgrzać mleko, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do mąki dodać drożdże, utarte żółtka, ciepłe mleko i sól, a następnie oliwę. Wyrabiać wszystko ręcznie kilkanaście minut, aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od rąk.

Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Umyte śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, ułożyć na nim śliwki (skórkami do dołu).

Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem i oliwą. Całość zagnieść.
 

Po upływie odpowiedniego czasu posypać ciasto rozdrobnioną kruszonką. Piec 60 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz