piątek, 25 listopada 2016

Roladki z cukinii

Szybka przekąska – niezastąpiona w imprezowym menu.

2 młode cukinie
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
200 g mozzarelli lub koziego sera
oliwa bazyliowa


Umytą cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (najlepiej na tzw. mandolinie). Pędzelkiem nasmarować oliwą bazylikową każdy plasterek z obu stron. Grillować na rozgrzanej patelni. Mozzarellę/ ser kozi pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm, podobnie pokroić pomidory. Na każdy plasterek cukinii nałożyć po dwa kawałki mozzarelli/sera koziego i pomidora. Zwinąć w roladkę.

Układać w pozycji pionowej na niedużym półmisku, można udekorować listkami bazylii i lekko skropić oliwą. 







































wtorek, 22 listopada 2016

Sałatka z kaszą gryczaną, grillowaną papryką i ogórkiem



Prosta, lekka i zdrowa sałatka – tabbouleh w wersji bezglutenowej

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
papryka
ew. papryczka chilli
2 ogórki gruntowe
mała szalotka drobno posiekana
pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny
6-8 łyżek oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę (i paprykę chilli, jeśli decydujemy się na ostrzejszą wersję) pokroić w kostkę i grillować na patelni na małej ilości oliwy. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wystudzonej kaszy, wymieszać z cebulą, posiekaną natką pietruszki.

Połączyć oliwę z sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek i sól. Wymieszać z kaszą i pozostałymi składnikami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.






piątek, 4 listopada 2016

Tortillas de patatas




Tortilla hiszpańska to inaczej omlet z ziemniakami. Nie należy jej mylić z tortillą meksykańską, czyli plackiem kukurydzianym. Tę przekąskę można podać na gorąco z patelni lub poczekać, aż lekko przestygnie i dopiero wtedy podawać. Tradycyjne składniki to ziemniaki, cebula i jaja oraz odrobina oliwy. Proponujemy naturalną oliwę zastąpić aromatyczną oliwą truflową.




 

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki oliwy/oliwy truflowej
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plastry.  Cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć, następnie ułożyć plastry ziemniaków i smażyć ok. 12-15 minut, aż będą miękkie, ale nie zrumienione.

W misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ziemniaki . Smażyć jeszcze 5-7 minut. Następnie patelnię przykryć talerzem i odwrócić. Pokroić na trójkąty. 



wtorek, 1 listopada 2016

Pyszne ciasto Colonna

Błyskawiczne ciasto, bardzo aromatyczne, lekkie i wilgotne, a efekty te uzyskuje się dzięki oliwie! 

Często jesteśmy pytani, do czego można wykorzystać oliwy z dodatkiem pomarańczy lub cytryn. Otóż doskonale nadają się one do ciast. Oliwy Colonna powstają dzięki zastosowaniu antycznej metody aromatyzowania poprzez tzw. infusione, czyli połączenia oliwy z dodatkiem poprzez równoczesne tłoczenie rozkawałkowanych świeżych pomarańczy lub cytryn oraz oliwek. Ciasto, do przygotowania którego użyje się takiej oliwy, jest bardzo aromatyczne, już podczas pieczenia wydobywa się smakowity zapach cytrusów.

Przepis na to ciasto z truskawkami jest sprawdzony od lat. Po raz pierwszy jednak zastosowałam właśnie oliwę smakową pomarańczową, a efekt jest oszałamiający. A właściwie był, bo ciasto, tak jak błyskawicznie powstało, tak równie błyskawicznie znikło.

Składniki:

4 jaja

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru/xylitolu lub stevii

0,5 szklanki oliwy  Colonna Pomarańcza, Bergamotka lub Cytryna

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki świeże lub mrożone

ew. cukier puder do posypania



Jaja utrzeć z cukrem, dodać oliwę i wszystko razem miksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę lub blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem (preferuję ten drugi sposób). Wylać ciasto, ułożyć truskawki (można obtoczyć je w mące aby nie opadły). Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 170 st. C.

Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.