środa, 5 listopada 2014

Owsiane ciasteczka z oliwą kardamonową

Nawet najbardziej ponury dzień staje się przyjemny, gdy kuchnia wypełnia się aromatem pieczonych ciastek. 

 Ciastka owsiane są rewelacyjne, kruche, a przy tym zdrowe. Oliwa smakowa nadaje im cudownego aromatu. A płatki owsiane to dietetyczna gwiazda. Dzięki zawartości błonnika na długi czas zaspokajają uczucie głodu.  Podobnie jak oliwa mają zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu.

Na zdrowie! 




100 g płatków owsianych, zmiksowanych na mąkę
100 g mąki pszennej (lub innej)
50 g cukru trzcinowego
filiżanka oliwy kardamonowej, bergamotkowej lub cytrynowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
garść żurawiny (można też dodać kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy)

Połączyć sypkie składniki: mąkę, zmiksowane płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać oliwę i mleko oraz żurawinę (lub ulubione dodatki) i całość zagnieść. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka. 

Piec na blasze wyłożonej pergaminem ok. 20 minut na ciemnozłoty kolor w temp. 180 st.