wtorek, 20 sierpnia 2013

Zielona Toskania

Toskania, mimo że dużo się o niej pisze i mówi, od ekologicznej strony jest praktycznie nie znana. Aleksandra Seghi, smakoszka z Toskanii, Polka od kilkunastu lat mieszkająca w Pistoi, pisze o ekożyciu w jednym z najpiękniejszych zakątków świata. To bardzo znamienne, bo współczesne społeczeństwo, nastawione na konsumpcjonizm i wygodę, swoim zachowaniem wpływa na degradację środowiska naturalnego, na niszczenie, zaśmiecenie także i takich miejsc.

Autorka propaguje zdrową i ekologiczną żywność, powołując się na słynne powiedzenie, że człowiek jest tym, co je. Jej książka jest opowieścią o tym, jak rodzina i przyjaciele prowadzą  życie w zgodzie z naturą, w sposób świadomy i przyjazny dla środowiska.  Aleksandra Seghi sporo miejsca poświęca zrodzonemu niedawno ruchowi zakupów solidarnych. Są to grupy osób, które skrzykują się przez internet i robią wspólne zakupy, zamawiając produkty od lokalnych, małych producentów.  Autorka pisze o kooperatywach spożywczych i innych mądrych pomysłach na poprawę świata. Mnóstwo tu ciekawostek, informacji, których próżno szukać w innych publikacjach.

„Zielona Toskania” jest jedyna w swoim rodzaju, to ważna i potrzebna książka. Ogarnięta pasją kulinarną Seghi nie byłaby sobą, gdyby nie umieściła w niej kilku przepisów na pyszne i zdrowe dania, oparte na warzywach i owocach pochodzących z ekologicznych upraw, oczywiście na oliwie i ziołach. (et)


Aleksandra Seghi
Zielona Toskania
Grupa Wydawnicza Relacja


Recenzja ukazała się Magazynie Literackim KSIĄŻKI.


Zachęcam również do lektury wywiadu, jaki przeprowadziłam z Aleksandrą Seghi, przy okazji premiery jej książki "Słodkie pieczone kasztany":
http://oliwny.blogspot.com/2013/02/moja-toskania-zmienia-zapachy.html